Sivistynyttä pikkujoulua!

Posted on 2 joulukuun, 2010 Kirjoittanut

13


Monelle on varmaan jo selvinnyt, että meikä roikkuu viikonloput Amarillon kahvassa. Kahva-apinana olen ansainnut läskin leipäni päälle  jo lähes parinkymmenen vuoden ajan, mutta voin lohduttautua sillä, että sitä ennen mulla meni vielä huonommin: heitin muutaman keikan tiskujukkana ja työskentelin vuoden verran jopa tarjoilijana! Koiranhommia kaikki, mutta mitä sitä voi odottaa, jos ei ole eläissään lukenut yhtään kirjaa kannesta kanteen, vaan ainoastaan kannet.

Tosin olen todennut, ettei se kirjojen lukemineen ketään järjenjättiläiseksi tee, vaan pikemmin päinvastoin. Varsinkin näin pikkujouluaikana tämä on todettavissa useissa anniskelupaikoissa, joissa firmat viettävät pikkujouluja. Se aika minkä käyttää hyödyttömän tiedon hankkimiseen, on pois oikean elämän ja oikeasti tarvittavien asioiden oppimisesta. Esimerkiksi niin yksinkertainen asia kuin ravintolakäyttäytyminen, on yllättävän useille enemmän lukeneille täysin tuntematon käsite. Sitä kun ei ole kirjasta opiskeltu, niin eihän sitä perkele osata! Kehoitankin kaikkia nippanappa 18 vee, sekä vähemmän baarikokemusta omaavia lukemaan anniskelulainsäädäntöä ja pakkokeinolakia. Lisäksi joku voisi kirjoittaa oppikirjan, jossa kerrotaan ihan perusasioista. Kuten että ravintolan lattialle ei saa kusta eikä paskoa. Ja jos pääsee pitkäsylki, niin sen siivoava henkilö haluaa siitä asianmukaisen korvauksen. Myös viinan pölliminen on kiellettyä, kuten myös kaikkien anniskeltujen juomien povitaskussa ulos kuljettaminen. Kaikki henkilökuntaan kohdistuvat mielenosoitukset, kuten nimittely, haistattelu ja sormimerkit johtavat välittömästi anniskelutilasta poistamiseen. Ja uskokaa tai älkää, mutta poke saa käydä kiinni asiakkaaseen ja kuljettaa hänet ulos mikäli kehoitusta ja käskyä ei ole noudatettu.  Joillekin tämä on aivan ylitsepääsemätön juttu. Epäselvyyttä tuntuu olevan myös siinä saako pokea lyödä. Yleinen käsitys on että saa, ja että poke ei saa lyödä takaisin. Tämäkin käsitys on virheellinen. Nämä esimerkkitilanteet ja niissä käyttäytyminen olisi erittäin tarpeellista laittaa yksiin kansiin. Tässä kohdin heitän idean legendaariselle Tukka-Petelle, kuka on kirjoittanut aiheesta erinomaisen hyvää tekstiä blogissaan.

Kun puhutaan yleissivistyksestä, niin yleisesti sillä tarkoitetaan tietämystä usealta eri aihealueelta. Jo pelkkä sana ’yleissivistys’ särkee meikäläisen junttikorvaa. Onko joku kynis, joka tietää paljon faktoja, mutta käyttäytyy kuin sika, millään tavalla sivistyneempin kuin vanhanliiton herrasmies? Mielestäni ei. Nämä ensimmäiset sankarit ovat juuri niitä, jotka puolittavat ravintolalaskun viedessään naisen ulos syömään ja ”unohtavat” lompakon autoon siirryttäessä leffateatteriin. Illan aikana pikkupamppumme vetää överikännit, kehuu itseään niin kauan kuin saa selviä sanoja suusta ja sen jälkeen keskittyy kähmimään seuralaistaan pysyen juuri ja juuri tuolilla. Ja avecin pakitellessa, illan aikana firman pääjohtajaksi itsensä ylentänyt mätisäkki, haukkuu naisen huoraksi ja kertoo kuuluvaan ääneen kuinka varakassh itshe on ja kenen poliitikon kanssha kävi viimeksi lounaalla. Poken poistaessa tyyppiä ravintolasta, tietää hän kertoa ovimiehen syöneen nappeja ja olevan kalju. Vaikuttavaa.

Kirjatieto voi olla arvokasta ja ura liike-elämässä, lakifirmassa tai sairaanhoitoalalla varmasti todella mielenkiintoista ja jännittävää, mutta katsoessani yöelämässä näiden alojen  edustajia, niin kiitos ei. Mielummin väännän vuoroin punttia ja asiakkaita ja tunnen olevani oma itseni. Erikoista onkin, että olen tavannut työssäni useita ”pukuja”, jotka  ovat iän myötä kiinnostuneet kehonrakentajien treenaamisesta ja elämäntyylistä. Ja he kaikki ovat olleet valmiita maksamaan valmentamisesta.

Posted in: Uncategorized